latinica  ћирилица
27/07/2015 |  13:08 | Аутор: СРНА

Звиздић: Реформска агенда најзначајнији резултат у првих 100 дана рада

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић првих 100 дана рада Савјета министара у овом сазиву оцијенио је квалитетним и конструктивним, а као најважнији резултат навео је усвајање Реформске агенде за период од 2015. до 2018. године.

Прве ефекте провођења Агенде Звиздић очекује у посљедњем тромјесечју ове године, а као главни циљ навео је подношење апликације за чланство у ЕУ крајем ове или почетком наредне године.

Када је ријеч о утврђивање механизма координације, Звиздић је потврдио да би највјероватније у сриједу требало да се састане са предсједницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић.

У питању су дани или седмице да се то питање договори, додао је Звиздић.

"Економска реформска агенда је коначно усаглашена и коначно је то документ иза којег могу стати и Савјет министара и ентитетске владе, свакако и владе свих кантона, у којем су ријешена сва ранија питања која су захтијевала одређено вријеме за усаглашавање", рекао је Звиздић у Сарајеву.

Према његовим ријечима, Агенда је подијељена у шест битних области - јавне финансије, пословна клима, тржиште рада, реформа социјалне заштите, владавина права и реформа јавне управе.

"Унутар сваке од ових шест области дефинисане су врло јасне и конкретне мјере, пројекти и активности које сваки ниво власти у складу са својим надлежностима треба да реализује да би могли рећи да говоримо о кредибилној реализацији економске агенде, побољшању пословног окружења, економској стабилизацији и напретку БиХ", додао је Звиздић.