latinica  ћирилица
27/07/2015 |  13:12 | Аутор: Агенције

Церар: Хрватска не може изаћи из арбитраже, како каже Милановић

Предсједник Владе Хрватске Зоран Милановић је након састанка са шефовима посланичких клубова у парламенту рекао да је на састанку усаглашено да би Хрватска требало да изађе из Споразума о арбитражи са Словенијом.

"Састанак је био кратак. Хрватска не може остати у Споразуму о арбитражи. Поступак је контаминиран. Хрватска излази из уговора по прецизним правилима међународног права. То је процедура коју спроводи Влада и Министарство спољних послова", навео је Милановић, пренио је Јутарњи лист.

Хрватски премијер је навео и да од Сабора тражи сагласност како би се изашло из споразума.

"Ми смо пристали на нешто под условима, а дошли до грубог кршења уговора, и даље не можемо овако. Не вјерујем да ће ово лоше утицати на споразуме Словеније и Хрватске. Чланица смо ЕУ и дошло је до озбиљног инцидента и морамо реаговати", каже Милановић.

Зоран Милановић

Наводи и да га се не тиче питање да ли би словеначки премијер требало да поднесе оставку и каже да је Арбитражни суд у незгодној ситуацији.

"Цијела ситуације је наугодна, неугодна је и нама, али ово је неодрживо. Не знам да ли је став о шпијунажи став словеначке Владе, то нећу коментаристи", рекао је Милановић и навео да га као премијера брине проблем неријешених граница.

Церар: Хрватска не може изаћи из арбитражног поступка

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је да Хрватска, према међународним прописима, не може изаћи из арбитражног поступка како је најавио хрватски премијер Зоран Милановић.

Церар је рекао да према међународним прописима и споразуму о арбитражи Хрватска не може да се повуче из арбитражног поступка, као и да је Словенија у процесу именовања новог словеначког арбитра.

Миро Церар

Афера је избила прошле седмице када су београдски Курир и загребачки Вечерњи лист објавили компромитујуће транскрипте и аудио-снимке који потврђују контакте словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Секолеца и словеначке заступнице пред судом Симоне Дреник из Министарства спољних послова, односно договарање о изношењу аргумената и осмишљавање како да утичу на остале судије у поступку о граници између Хрватске и Словеније.

Арбитражни споразум потписали су премијери Хрватске и Словеније, Јадранка Косор и Борут Пахор, у новембру 2009. године. Њиме је предвиђено успостављање међународног арбитражног суда за одређивање границе на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и коришћење релевантних морских подручја.

Арбитражни суд чини пет судија - по један из Хрватске и Словеније, а преостала три су изабрана заједничким договором с пописа Европске комисије.