latinica  ћирилица
27/07/2015 |  13:31 | Аутор: СРНА

Неопходно регионално рангирање универзитета

Министри просвјете Републике Српске Дане Малешевић, Црне Горе Предраг Бошковић и Србије Срђан Вербић сагласили су се у Подгорици да је потребно извршити регионално рангирање универзитета, што треба да буде кључни услов за послодавце и државу приликом новог запошљавања.
Министри просвјете Српске, Црне Горе и Србије - Фото: СРНА
Министри просвјете Српске, Црне Горе и СрбијеФото: СРНА

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је данас на састанку у Подгорици било ријечи о квалитету образовања, који се одражава на цјелокупну привреду.

"Да би квалитет образовања био подигнут на виши ниво, усагласили смо потезе и методе које би убудуће требало заједнички предузети због истог језика и то би требало што прије почети", рекао је Малешевић.

Он је истакао да треба што прије наћи рјешења, јер образовање не може чекати.

"Постојећи квалитет образовања одразиће се негативно у будућности и дуго ћемо испаштати због направљених пропуста. Рангирање универзитета и регионални квалификациони оквир само су неке од метода којима можемо да побољшамо квалитет образовања", оцијенио је Малешевић.

Министар је навео да се морају тражити рјешења која могу бити брже примјењивана како не би долазило до "поплаве" разних дипломаца са приватних универзитета који се врло лако запошљавају, углавном у ванпривредним дјелатностима, органима управе на локалном, али и на државном нивоу.

"Морамо тражити начин да побољшамо квалитет, што ће неке универзитете принудити да поправе квалитет или да заврше са радом", рекао је Малешевић.

Малешевић је рекао да је у Републици Српској у току израда стратегије и новог закона којим ће се извршити релиценцирање појединих студијских програма.