latinica  ћирилица
27/07/2015 |  13:45 | Аутор: Б92

Формула 1: Малдонадо и Грожан пред суспензијом

Возачи Лотус тима Формуле 1 Пастор Малдонадо и Роман Грожан на пола пута су да зараде казнене поене по којима сљедује суспензија са једне трке.
Роман Грожан (ФОТО: ru.motorsport.com) -
Роман Грожан (ФОТО: ru.motorsport.com)

Возачима се гледају казнени бодови у току од 12 мјесеци и они који сакупе 12 мораће да пресједе једну трку, а и Малдонадо и Грожан тренутно имају по шест бодова.

Венецуеланац је био права "звијезда" трке за Велику награду Мађарске, пошто је током 69 круга зарадио чак три казне.

Малдонадо је добио два казнена поена и казну "прођи" кроз због контакта са возачем Форс Индије Серхиом Пересом. Такође, кажњен је због бржег проласка кроз бокс од дозвољеног док је одрађивао управо ту казну.

"Била је ово тешка трка и редари су дефинитивно били строги, не само према мени, већ и осталим возачима. Мени је инцидент са Серхиом изгледао као тркачки, није било никакве намјере", рекао је Малдонадо, који је на крају био 14. на "Хунгарорингу".

Грожан је заузео седмо мјесто на десетој трци сезоне, а добио је два казнена бода и временску казну од пет секунди због небезбједног изласка из бокса.

Поред двојца Лотуса, казнене поене добила су још тројица возача – Макс Ферстапен, Луис Хамилтон и Данил Квјат.

Ферстапен, који је остварио најбољи пласман каријере четвртим мјестом, добио је три бода због тога што није поштовао правила током боравка безбједносног возила на стази. Млади Холанђанин сада има пет казнених поена.

Хамилтон и Квјат су добили прве казнене бодове у посљедњих 12 мјесеци, актуелни шампион због удеса са Данијелом Рикардом, а Рус због тога што је изашао са стазе током борбе са Британцем и тако добио предност.

На трци за Велику награду Мађарске тријумфовао је возач Ферарија Себастијан Фетел, који је побједу посветио преминулом Жилу Бјанкију.