latinica  ћирилица
27/07/2015 |  13:53 | Аутор: СРНА

Савановић: Слобода светиња која се мора чувати

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас на Бањ Брду да је слобода светиња око које се сви морају окупити и претпоставка одрживог живота на овим просторима.
Миленко Савановић и Петар Ђокић - Фото: СРНА
Миленко Савановић и Петар ЂокићФото: СРНА

- На овим просторима се до слободе увијек долазило тешко и уз много жртава и проливене крви. Због тога морамо да оставимо у завјет младим генерацијама да светињу слободе морају да чувају, истакао је Савановић обраћајући се данас на Бањ брду у Бањалуци, поводом 74 године од подизања устанка против фашизма у БиХ.

Савановић је рекао да је ради слободе данас најпотребније српско јединство у Републици Српској, без обзира на политичку опцију, јер слобода даје оквир, смисао за живот и право на постојање.

Он је поручио свим политичарима у БиХ, Републици Српској и међународним званичницима да "добро пазе какве одлуке доносе, јер од тих одлука зависи судбина народа и угроженост слободе".

Савановић је подсјетио да се, захваљујући КПЈ и партизанском покрету, народ организовао 1941. године да одбрани право на голи живит, породицу и своју територију од нацистичке Њемачке и њених сателита НДХ и фашистичке Италије.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Бањалука Раде Џајић подсјетио је да је на политичком савјетовању у Бањалуци у јуну 1941. донесена одлука о подизању устанка народа у Босанској Крајини, те о формирању сеоских партизанских одреда и прикупљању оружја и муниције.

- На Бањ Брду је 8. јуна 1941. године донесена одлука Покрајинског комитета о подизању устанка, односно 26 дана прије него што је то урадио Централни комитет КПЈ 4. јула, што говори о тадашњој снази КПЈ на овим просторима, истакао је Џајић.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Града Бањалука Миленко Вучета рекао је да Град има веома добру сарадњу са СУБНОР-ом на реализацији свих програма и пројеката и обиљежавању значајних историјских догађаја.

На споменик погинулим борцима Народноослободилачког рата на Бањ Брду у Бањалуци вијенце су данас положили савјетник предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегације Владе Републике Српске, Града Бањалука и СУБНОР-а.

Вијенце су положили и делегација Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, друштва "Јосип Броз Тито" и других организација.

Обиљежавању је присуствово и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Народи у БиХ су 27. јула 1941. године започели оружану борбу против окупатора у Другом свјетском рату.