latinica  ћирилица
27/07/2015 |  14:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Кредитори у Атини, почели технички преговори

Представници Европске уније и Међународног монетарног фонда стигли су у Атину и одмах отпочели техничке преговоре са властима Грчке о трећем пакету финансијске помоћи, а преговори на високом нивоу, како се очекује, почеће крајем недјеље, изјавила је данас портпарол Европске комисије Мина Андрејева.

- Тимови институција су слетјели у Атину и преговори са грчким властима су одмах потом почели, рекла је Андрејева на конференцији за новинаре, преноси агенција Франс прес.

Долазак делегације европских инстистуција услиједио је након што су посланици грчког парламента усвојили закон о другом сету реформи које су нужне да би се покренули преговори о новом пакету помоћи Атини вриједном око 86 милијарди евра.

Нове реформе се односе на систем грађанског правосуђа, шему заштите банкарских депозита и мјере за побољшање ликвидности грчких банака.

- Очекујемо да ће грчке власти наставити да раде на реформама које су неопходне да би била омогућена брза исплата средства из Европског стабилизационог механизма, рекла је Андрејева.

Истовремено, портпаролка грчке владе Олга Геровасили изјавила је за америчку агенцију АП, да разговори кредитора и власти у Атини на највишем нивоу неће почети прије краја ове недјеље.

Високи званичници Европске уније и Међународног монетарног фонда ће, како је навела, допутовати у Атину "у четвртак, или касније".