latinica  ћирилица
27/07/2015 |  14:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Камерон спреман да нареди нападе у Либији и Сирији

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да је спреман да нареди ваздушне ударе на положаје екстремиста Исламске државе у Либији и Сирији да би се спријечили напади на улицама његове земље.

"Ако постоји пријетња за Британију или наше људе, улице, можемо то зауставити тако што ћемо предузети неодложну акцију против такве пријетње", рекао је Камерон по доласку у посјету Индонезији.

Камерон је истакао да је као премијер спреман да предузме такву акцију, у случају да пријетње стижу из Сирије, Либије или неке друге земље.

Предвиђено је да се Камерон састане са предсједником Индонезије Џоком Видодом са којим ће разговарати о сарадњи двије земље у борби против исламских екстремиста.

Камерон је прошле недјеље, у интервјуу за америчку ТВ мрежу Ен-Би-Си, рекао да је Велика Британија спремна да сарађује са САД на уништењу "калифата" који су успоставили екстремисти Исламске државе у Ираку и Сирији.

Он је навео да му је жеља да његова држава учини више, али да мора да "уз себе има парламент". "Ми разговарамо и разматрамо у овом тренутку, заједно са опозиционим партијама у Британији, шта још можемо да учинимо. Али не сумњајте, ми смо ријешени да са вама сарађујемо на уништењу калифата у обје државе", казао је Камерон.

Посланици британског парламента гласали су против војне акције у Сирији прије две године, подсјетио је Би-Би-Си.