latinica  ћирилица
27/07/2015 |  14:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Медведев у Словенији о Украјини

Руски премијер Дмитриј Медведев рекао је у Љубљани да се Русија залаже за територијални интегритет Украјине али узимајући у обзир одлуке о Криму донесене прошле године.
Дмитриј Медведев у Словенији (фото: Leon Vidic/Delo) -
Дмитриј Медведев у Словенији (фото: Leon Vidic/Delo)

"Русија се залаже за територијални интегритет Украјине али, наравно, с обзиром на одлуке о Криму донесене прошле године", рекао је Медведев на конференцији за штампу у Љубљани послије разговора са словеначким лидерима.

"Спремни смо да наставимо консултације. Мислим да ће бити корисно у сваком случају", рекао је Медведев а пренијела је руска новинска агенција Тас с.

Он је рекао да је најосјетљивије питање које је покренуто у његовим разговорима у Словенији био сукоб у Украјини. Руски премијер је рекао да га је предсједник словеначке владе Миро Церар обавијестио о ставу Европске уније о Украјини, док је он поновио непромијењени став Русије.

"Ми, такође, полазимо од чињенице да не постоји војно рјешење за овај сукоб, да се рјешава мирним путем, прије свега кроз разговоре између свих страна у овом сукобу. И мислим, званичних власти и власти на југоистоку (Украјине)", рекао је Медведев.

Словеначки премијер је рекао да се његова земља залаже за територијални интегритет и независност Украјине.

Медведев и Церар: Укидање санкција Русији у интересу свих

Санкције које је против Русије увела Европска унија погодиле су привредну размјену Словеније и Русије, а њихово укидање било би у интересу свих, поручили су из Љубљане премијер Миро Церар и његов руски колега Дмитриј Медведев.

"Санкције није започела Русија него ЕУ, па од ње очекујемо да ће их прва укинути. Санкцијама се проблеми не могу рјешавати", казао је Медведев, јавила је СТА.

Премијер Русије је додао да су санкције контрапродуктивне, и да ће се упркос њима привредна сарадња Русије и Словеније бити настављена иако тренутно због санкција стагнира и опада.

Церар је рекао да се слаже да санкције штете и Словенији и Русији, и да је свима у интересу да буду укинуте, док је Медведев изразио очекивање да ће Словенија као и до сада у оквиру ЕУ имати умјерени став када је ријеч о односима са Русијом.

Током разговора у четири ока Медведева и Церара одржан је и сусрет делегација владе Русије и Словеније на коме је углавном било ријечи о привредним односима, а потписано је и више билатералних споразума из области науке, спорта, образовања културе и медицине.

Руски премијер, који је у суботу увече дошао у посету Словенији поводом одавања почасти руским жртвама из Другог свјетског рата које су у Словенији страдале као аустроугарски заробљеници, послијеподне завршава посјету Љубљани.