latinica  ћирилица
27/07/2015 |  14:29 | Аутор: СРНА

Савановић: До краја године нови закон о раду

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да ће нови закон о раду бити усвојен до краја ове године у парламенту Републике Српске.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

"Након годишњих одмора овај закон ће бити упућен у парламентарну процедуру и вјерујем да ће од септембра да Нове године бити усвојен", рекао је Савановић у Бањалуци.

Он је истакао да ресорно министарство и Влада Републике Српске чине све да социјални партнери постигну компромис у вези са новим законом о раду.

"Нови закон о раду мора бити бољи постојећег јер сва лошија рјешења немају смисла", истакао је Савановић.

Он је рекао да ће нови закон о раду садржавати уговор о раду на одређено и неодређено вријеме, док остаје да се са послодавцима још договара о минулом стажу.

Савановић је рекао да му није јасно због чега се синдикат противи доношењу новог закона о раду, али је истакао да је синдикат у праву када истиче да се инспекције и пореска управа не укључују довољно када је ријеч о раду на црно и плаћању доприноса.

"Рјешења која се нуде новим законом о раду неће ићи на штету радника, већ ће бити афирмативна за раднике зато што је интерес послодавца да има добре раднике јер су они ти који њему зарађују профит", истакао је Савановић.

Када је ријеч о Реформској агенди за БиХ, Савановић је подсјетио да ју је једно вријеме Српске била зауставила, јер није била довољно консултована, али су обављене консултације, те је Влада Српске прошле седмице усвојила агенду у форми нацрта која ће касније ићи у разраду по областима.

Говорећи о расподјели средстава за запошљавање и самозапошљавање борачких категорија у Републици Српској, Савановић је рекао да ће убрзо бити оперативна та средства, након окончања жалбеног поступка.

"У току је жалбени поступак свих оних који нису обухваћени, након чега ће средства бити оперативна у оквиру Акционог плана запошљавања", појаснио је Савановић.

Он је рекао да је Пројекат запошљавања дјеце погинулих бораца оправдао смисао, те да овај пројекат треба наставити и убудуће.