latinica  ћирилица
27/07/2015 |  15:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Русу рок до ујутро да пристане на исказ о афери Литвињенко

Предсједник британске Истражне комисије Роберт Овен дао је данас једном од двојице Руса оптужених за убиство бившег шпијуна КГБ Александра Литвињенка, радиоактивним отровом у Лондону 2006. године, рок до сутра ујутро да се сагласи да путем видео-линка свједочи о његовој смрти.

Британске власти наводе да постоји доказ да је Дмитриј Ковтун, заједно са својим сарадником Андрејем Луговојем, отровао Литвињенка, критичара Кремља, убацивши му полонијум-210 у шољу зеленог чаја који је попио у хотелу "Миленијум" у центру Лондона, преноси Ројтерс.

Литвињенко је, на самртничкој постељи, оптуживао руског предсједника Владимира Путина да је наложио његово убиство, али је Кремљ увијек порицао било какву умијешаност у тај случај, као и Луговој и Ковтун, које је Русија одбила да изручи.

Ковтун, који је у почетку одбијао да учествује у британској истрази, поднио је захтјев за статус "кључног учесника", који се одобрава особи за коју постоји могућност да је играла кључну улогу у догађајима о којима се истражује.

Он је требало да данас почне да свједочи пред британским властима путем видео-линка, али је прошле недјеље контактирао Истражну комисију и рекао да је добио правни савјет према којем га текућа руска истрага о смрти Литивињенка обавезује да податке о случају држи у тајности.

Ковтун је британским властима такође рекао да, уколико сведочи без дозволе руских власти, то ће се сматрати преступом.

Овен је данас истакао да постоји "највећа сумња" да је Ковтун покушао да изманипулише ситуацију тиме што је само привидно показао спремност на сарадњу.

Он је Ковтуну дао рок до сутра у 8 сати по Гриничу да пристане да свједочи, наводи британска агенција.