latinica  ћирилица
27/07/2015 |  15:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка: Еваукуисан азилантски дом-косовски Албанци прераспоређени

Један азилантски дом у Мајнштокхајму у сјеверној Баварској евакуисан је послије сукоба између подносиоца захтјева за азил и становника, тако да се око 20 људи са Косова распоређује у друге смјештајне центре у региону, јављају њемачки медији.

Овом привременом евакуацијом жељело се допринијети смирењу ситуације, наводе медији и пишу да је преко викенда догодио сукоб азиланата и становника.

Ситуација се синоћ погоршала када је једна особа повријеђена, преносе медији, наводећи да се синоћ окупило око 300 људи и да су се, према писању локалне штампе, међу тим особама налазили и десничари.

Још у ноћи између четвртка и петка полиција је, како преносе медији, спријечила сукобе између азиланата и становника.

Ситуација у вези са азилантима и незадовољство грађана кулминирали су у једном граду, надомак Дрездена, гдје је експлодирао ауто политичара Љевице Михаела Рихтера.

Њемачки магазин ''Фокус'', који је о експлозији аутомобила извјештавао, наводи да већ седмицама у том граду тутње сукоби око прихвата избјеглица и да је Рихтер већ имао пријетње.

За Рихтера се каже да је учествовао у организацији скупова савеза ''Про Азил'', који је бави заштитом права азиланата.

Када је ријеч о Косову, већина Нијемаца, њих 56 одсто, у дискусији о навали азиланата на Њемачку, захтијева да се Косово и Албанија прогласе земљама сигурног поријекла, показала је једна анкета Института за истраживање јавног мњења Емнид, по којој је, такође, већина Нијемаца одбила приједлоге политичара да се азилантима редукују услуге.

Србија је још лане проглашена таквом земљом, што значи да су захтеви за азил њених грађана у принципу неосновани, али се појединачно могу потврдити.

Поред Србије, таквим земљама проглашене су и Македонија и БиХ, чиме се потврђује да у све те три балканске земље нема ни политичког мучења, ни прогона, ни злостављања политичких неистомишљеника, па тиме ни основних разлога за подношење захтјева за азил.

Њемачки политичари траже да се таквим земаља прогласе и Албанија, Црна Гора и Косово. Министар унутрашњих послова Баварске Јоахим Херман, из Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) позвао је Бундесрат, гдје већину има црвено-зелена политичка опција, да дају сагласност да се Косово, Албанија и Црна Гора прогласе земљама сигурног поријекла.

Ових дана је лидер ЦСУ и предсједник баварске владе Хорст Зехофер захтевао "ригорозне мере" како би се смањио број азиланата из Југоисточне Европе и рекао да чак 40 одсто подносилаца захтјева долази са Западног Балкана.