latinica  ћирилица
27/07/2015 |  15:32 | Аутор: Независне

Њемачки привредници желе да инвестирају у БиХ

Истраживање Представништва њемачке привреде у БиХ показало је да би упркос лошој привредној ситуацији, девет од десет испитаника опет би инвестирало у нашу земљу.
Инвестиције (илустрација) -
Инвестиције (илустрација)

Оцјена привредне ситуације у Босни и Херцеговини од стране њемачких и других инвеститора и ове године је прилично скромна. Ипак, у погледу на сопствено пословање компаније су доста оптимистичне.

Ово произилази из резултата Привредног истраживања 2015 које Представништво њемачке привреде у Босни и Херцеговини спроводи сваке године међу члановима удружења "Wirtschaftsverein" БиХ, те другим компанијама са њемачким и домаћим капиталом.

Општу привредну ситуацију у БиХ већина испитаника још увијек оцјењује као лошом, изгледи за будућност су међутим мање песимистични него у претходној години.

Компаније су већином задовољне сопственом пословном ситуацијом и очекују пораст промета, а пола испитаника је најавило инвестицијске планове и отварање нових радних мјеста у 2015.

У контексту инвестицијске климе, бх. радна снага је поново оцијењена позитивно, док велике бриге задају корупција и криминал у земљи, компликована јавна управа, порески систем и установе те политичка и социјална нестабилност.

Велика већина испитаних компанија Босну и Херцеговину и даље сматра добром локацијом за пословање, а и релативна оцјена у поређењу са другим државама је доста боља у односу на пријашња испитивања.

Такође, испитаници сматрају да би било корисно и битно спровести привредне реформе у администрацији те у областима пореског и радног права.

Иако тренутно стање привреде у БиХ 2/3 испитаника оцјењује као лоше, у поређењу са резултатима претходних година назире се оптимизам. Опште изгледе за привреду у 2015. у односу на претходну годину 22% испитаника оцјењује као боље. У оквиру прошлогодишњег истраживања, само 3% компанија је очекивало побољшање опште привредне ситуације.

Када је ријеч о развоју ситуације у споственој бранши, 38% учесника у истраживању очекује побољшање у односу на претходну годину, што је процентуално најбољи резултат од 2009. год. Скоро дупло више испитаника у односу на претходну годину сопствену пословну ситуацију оцјењује као добру (34% у одн на 18% прошле године). 64% компанија у текућој години очекује побољшање пословног развоја у односу на претходну годину.

Ове позитивне оцјене се рефлектују и на очекивани тренд запошљавања као и на планиране инвестиције. Тако 52% компанија које су учествовале у истраживању планира отворити нова радна мјеста. И ово је највиши проценат од 2009. год.

Поређења ради, у прошлогодишњем истраживању 34% испитаника је очекивало повећање броја упосленика, док је та цифра у 2013. год. износила 28%. Свака друга компанија која је учествовала у истраживању планира повећати инвестиције у односу на претходну годину, док 38% компанија не рачуна с промјенама.

Истраживање је показало и да је извоз од великог значаја за компаније, па тако 40% испитаника рачуна са повећањем извозних активности у 2015. год. 88% свих испитаника излазак на њемачко тржиште сматра битним или изузетно битним.

Скоро сви учесници у истраживању (98%) процес приближавања Европској унији сматрају важним или веома важним. Може се закључити да компаније од процеса интеграције БиХ у ЕУ очекују бољи приступ страним тржиштима, а прије свега и побољшање оквирних услова за пословање у БиХ.

Недостаци које су испитаници за БиХ као локацију за улагање навели су: недостатак политичке и правне сигурности, компликована администрација, стагнација реформи, порески и други намети, постојање корупције те образовни систем.

Као посебне предности истакнути су повољан географски положај за инвеститоре, радна снага те природни ресурси.