latinica  ћирилица
27/07/2015 |  16:28 | Аутор: Б92

Платини најутицајнији човјек у фудбалу, Мамић на 46. мјесту

Амерички И-Ес-Пи-Ен објавио је листу 50 најутицајнијих људи у свијету фудбала, на челу се налази Мишел Платини, док се на њој нашао и Здравко Мамић.
Здравко Мамић - Фото: HRT
Здравко МамићФото: HRT

Мамић заузима 46. мјесто на листи у коју су уврштени фудбалери, тренери, власници клубова, али и новинари и тужиоци.

Као главни разлог тога што је Мамић уврштен на листу истиче се то да је Динамо доминантан захваљујући њему, као и да он води Хрватски фудбалски савез, иако се на његовом челу налази Давор Шукер.

"Динамо је освојио десет узастопних титула под Мамићевим вођством и карактером. Доминација у првенству подигла је Мамићев утицај у фудбалу, па он гвозденом руком управља Хрватским фудбалским савезом, иако је на његовом челу легендарни хрватски голгетер Давор Шукер. Моћ коју има Мамић огледа се и у блиској вези са играчима које Хрватска извози у свијет. Посебно је добар посао одрадио са Луком Модрићем из Реала, чији је менаџер Мамићев син", истиче И-Ес-Пи-Ен.

Предсјеник Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишел платини, заузео је прво мјесто, а главни разлог за то је чињеница да је реформатор. Између осталог, увео је финансијски фер-плеј, реорганизовао Лигу шампиона да би шампиони мањих земаља имали веће шансе да се квалификују, од УЕФА купа је направио Лигу Европе и проширио Европско првенство са 16 на 24 тима. Уз све то, главни је кандидат за мјесто првог човјека Свјетске фудбалске федерације када га Сеп Блатер напусти.

Блатер је заузео осмо мјесто на листи, а иза Платинија следи менаџер Жорж Мендеш, који, између осталих, ради за Жозеа Муриња и Кристијана Роналда. Иза слиједе први човјек енглеске Премијер лиге Ричард Скадмор, предсједник Бајерна Карл-Хајнц Румениге и аргентински фудбалер Лионел Меси. Прву десеторицу комплетирају предсједник Реала Флорентино Перес, власник Пари Сен Жермена Насер Ал Хелаифи, Блатер, Роналдо и генерални секретар УЕФА Ђани Инфантино.