latinica  ћирилица
27/07/2015 |  16:42 | Аутор: РТРС

Синдикати траже смјену Владе ФБиХ, за четвртак најављени протести

Након одлуке Владе ФБиХ да у парламентарну процедуру упуте Приједлог закона о раду Предсједништв Савеза самосталних синдиката БиХ затражило је смјену Владе ФБиХ.

Предсједништво Главног одбора Савеза самосталних синдиката  БиХ  донијело је данас одлуку о организовању протеста пред зградом Парламента ФБиХ у четвртак, 30. јула.
Протести су заказани за 10.00 часова, након што су синдикалци дошли до сазнања да ће Дом народа Парламента ФБиХ засиједати у четвртак и да ће на дневном реду бити Приједлог закона о раду.
На данашњој прес конференцији премијера Фадила Новалића  синдикалисти су прогласили "персоном нон грата" и с њим, како кажу,  више не желе преговарати.

ССС БиХ ће од свих политичких странака затражити да се изјасне да ли подржавају овакав Приједлог закона који, према њима, умањује радничка права.

Четврти закључак јесте да ће испред Парламента ФБиХ бити организовани протести на дан када Приједлог Закона о раду буде пред парламентарцима.

ССС БиХ сматра да су избачени из социјалног дијалога те да су нетачни наводи премијера Владе ФБиХ да је синдикат, заједно с послодавцима, заједно усагласио Нацрт закона о раду. Синдикалисти су још раније предлагали да се све три стране врате за преговарачки сто, али је, према њима, премијер Новалић показао изузетну неозбиљност.

 Новалић изненађен реакцијама ССС

Новалић је рекао да је Закон  урађен према захтјевима економске реформе и у складу с међународним стандардима, да је ријеч о техничким стварима, те да се не може "начудити да га Синдикат није подржао".

Фадил Новалић

"Закон боље третира права запослених него стари. Њиме се суспендују сви Колективни уговори који годишње коштају ФБиХ близу 500 милиона КМ због тужби и пазићемо какве ћемо уговоре потписивати убудуће. Проблема ће очито бити у вези с овим Законом који оставља најмање посљедица и мислим да је ово вјештачки направљена ситуација", рекао је Новалић.