latinica  ћирилица
27/07/2015 |  17:53 | Аутор: Дојче веле

Зашто је Турска ближа Пакистану, него Италији?

Њемачки конзервативни дневник ''Велт'' пише да је влада у Анкари одустала од сна о Европској унији , али да је сањала друге снове, попут оног о поновном успостављању Османлијског царства.

  Под насловом "Зашто је Турска ближа Пакистану него Италији", аутор опсежног текста Дениз Јуџел тврди да је турска влада одавно одустала од сна о чланству у ЕУ, али да је сањала друге снове, попут оног о поновном успостављању Османлијског царства са "предсједником из редова Муслиманске браће, Мурсијем, у Египту, са нафтним магнатима у Катару и споредним вазалима као што су Босна и Херцеговина''.
  ''Да још падне Асадов режим у Сирији, блок који би предводила Турска био би савршен. Тако је почела подршка свима који су се борили против Асада: Слободна сиријска армија, Ал Нусра блиска Ал Каиди и друге џихадистицке групе, а на крају и терористи Исламске државе. Сви су наравно добили подршку Анкаре, сви осим секуларне курдске формације ПYД'', каже се у тексту.
  Јуџел констатује и да је ПКК својим реакцијама допринијела ескалацији насиља, али закључује да је Ердоганова АКП та која је Турску одвела у мочвару Блиског истока умјесто у Европу.
  ''Сада Турска употребљава војну силу против Исламске државе, а ту помоћ су Американци платили издајом Курда".  Једна влада која није више демократски легитимисана производи факте, чије се посљедице не могу сагледати'', каже се у тексту и додаје да упркос свему постоји разлика између Пакистана и Турске, јер у Турској постоји велико секуларно цивилно друштво, пренио је ''Дојче веле'' писање овог дневника.
  Дневни лист ''Франкфуртер алгемајне цајтунг'' у тексту под насловом "Кажеш терор, мислиш на Курде и желиш нове озборе'', цитира анализу Центра за стратешке блискоисточне студије из Анкаре да би без војне интервенције Турске (у Сирији) постојала веома велика вероватноћа да би Курди уз америчку подршку из ваздуха освојили појас између два града под курдском контролом  Африна и Кобане. 
  ''Појас који би војно контролисали Курди све од Ирака па до Сирије би прекинуо географску везу измеду Турске и арапског свијета", пише овај лист из Франкфурта додаје да би онда Анкара у својој блискоисточној политици била упућена на Курде и ПКК.
  Стога Турска намјерава да онемогући такав развој догадаја, пише лист, а преноси њемачки радио ''Дојче веле''.