latinica  ћирилица
27/07/2015 |  18:42 | Аутор: Агенције

План САД и Турске- створити зону без Исламске државе

САД већ дуго одбијају захтјеве Турске за увођење зоне забране летења како би се спријечила сиријска влада да користи ваздушне снаге, јер би се тиме америчке снаге више уплеле у грађански рат у Сирији.
Турска војска (AA photo) -
Турска војска (AA photo)

САД и Турска завршавају план за војну кампању како би се терористичка организација Исламска држава отјерала из дијела сиријске територије уз границу с Турском, што би Анкару додатно умијешало у сукоб у Сирији, али и омогућило сукоб с курдским снагама које подржава Вашингтон.

Амерички званичник рекао је данас да би стварање "зоне без Исламске државе" омогућило већу безбједност и стабилност у области уз турско-сиријску границу.

Званичник, који је тражио да не буде именован, рекао је да заједничка војна операција с Турском не укључује увођење зоне забране летења.

САД већ дуго одбијају захтјеве Турске за увођење зоне забране летења како би се спријечила сиријска влада да користи ваздушне снаге, јер би се тиме америчке снаге више уплеле у грађански рат у Сирији.

Расправе о заједничким операцијама поклопиле су се с промјеном тактичког приступа Турске Исламској дршави, пошто је Анкара прошле недјеље почела да корисити ваздушне снаге за нападе у Сирији.

Претходно је Турска дозволила САД да користе војну базу Инџирлик за ваздушне нападе у Сирији и Ираку.

Турска је јуче затражила састанак НАТО за расправу о пријетњама по своју безбједност као и о ваздушним ударима.

Турска војна кампања за протјеривање Исламске државе из области уз границу вјероватно ће закомпликовати ситуацију у терену.

Курдски борци у Сирији контролишу већи дио границе с Турском дуге 910 километара и упозорили су Анкару да војно не интервенише на сјеверу Сирије.

У више прекограничлних напада од петка, Турска је поред припадника Исламске државе напала и курдске снаге које се боре против екстремиста у Сирији и Ираку.

Сиријски Курди су једна од најсажнијих група која се бори на терену с Исламским државом, а добијају помоћ ваздушних снага САД. Анкара, међутим, страхује да би курдске снаге могле оживјети побуну Курда у Турској у борби за независну државу.

Главна курдска организација у Сирији YПГ (Народне заштитне јединице) у савезу је с Радничком партијом Курдистана (ПКК) која у Турској више деценија води побуну , а има базе и у сјеверном делу Ирака.

Засад није познато како ће бити успостављена зона без Исламске државе на турско-сиријској граници, будући да је премијер Ахмет Давутоглу рекао да Турска и САД не планирају слање копнених трупа у Сирију, већ да желе да умјерене сиријске опозиционе снаге замијене екстремисте у тој области.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу додатно је данас закомпликовао ситуацију наводећи да нема разлике између Исламске државе и ПКК.

"Не можете рећи да је ПКК боља зато што се бори против Исламске државе", рекао је Чавушоглу, додајући да се ПКК бори против Исламске државе "за моћ, не за мир, нити за стабилност".

Један турски званичник рекао је да Анкара и Вашингтон разматрају "образовање де факто безбједне зоне" која ће омогућити повратак сиријских избјеглица из Турске. Он је додао да је Турска спремна да обезбиједи сву неопходну помоћ укључујући "ваздушну подршку".