latinica  ћирилица
27/07/2015 |  18:51 | Аутор: СРНА

Тунис- погодно тло за џихадисте

Више од 5.000 држављана Туниса, углавном младих мушкараца, бори се у редовима разних радикалних група.
Сефедине Јакуби, нападач из Туниса (photo: Twitter @SkyNews) -
Сефедине Јакуби, нападач из Туниса (photo: Twitter @SkyNews)

Од политичког преврата у Тунису 2011. године, нагло је порастао број оних који су се прикључили терористичким групацијама, наводи радио "Дојче веле", позивајући се на извјештај Одбора за људска права УН.

"Већ од деведесетих година било је бораца из Туниса у Авганистану или Чеченији, али тек од политичког преврата 2011. године нагло је порастао број оних који су се прикључили терористичким групацијама", оцјењује радио.

Историчар и стручњак за безбједност Фајзел Шериф сматра да је пораст броја џихадиста међу држављанима Туниса у вези са политичким промјенама 2011. године када су многи револуционарну еуфорију хтјели да "извезу" у арапске земље у којима нису успјеле промјене.

"Нису сви ти борци испрва имали религиозне мотиве", рекао је Шериф, истичући да су многи радикализовани тек у иностранству док су у Тунису екстремисти истовремено почели да врбују младе.

Шериф наглашава да влада Туниса и цивилно друштво немају много начина да се супротставе пропаганди екстремиста, а да је забрана Тунишанима млађим од 35 година да путују у земље попут Либије и Турске, које су транзитне земље у смјеру Сирије и Ирака први корак за краткорочно рјешавање проблема, али не и довољан.

Њемачки радио наводи да је већина екстремиста, за вријеме Бен Алијевог режима, била осуђена на вишегодишње затворске казне, али су успјели да побјегну из затвора неколико дана прије свргавања тадашњег предсједника, док су други ослобођени у два велика таласа амнестије политичких затвореника након његовог пада.

Они који врбују нове џихадисте добијају између 3.000 и 10.000 долара за сваког новог џихадисту, а и породице џихадиста добијају финансијску и материјалну подршку од добротворних организација, наводи УН.

Влада Туниса сматра да би те организације требало да буду под строгом контролом заједно са џамијама у којима радикални проповедници позивају на џихад.

Потребно ће бити стварање дугорочне стратегије о спречавању младих да се прикључе екстремистима.