latinica  ћирилица
27/07/2015 |  21:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Чуркин: Русија ће уложити вето на резолуцију о МХ17

Русија ће уложити вето на резолуцију Савјета безбједности Уједињених нација о успостављању међународног суда за утврђивање одговорности за пад авиона "Малезија ерлајнса", који је прошле године оборен изнад истока Украјине, изјавио је данас стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин.

"Гласаћемо против. Не сумњам у то. Ако резолуција добије девет или више гласова за, ми ћемо уложити вето, а ако добије мање од девет гласова, руски глас ће бити само један од негативних гласова поред других чланица СБ. Нажалост, мислим да је вјероватно да ће резолуција добити девет гласова за", истакао је Чуркин.
 У плану је да се гласање о оснивању међународног трибунала у Савјету безбједности одржи у сриједу навече.
 Чуркин је додао како се нада да аутори резолуције - Аустралија, Белгија, Малезија, Холандија и Украјина, уопште неће ставити на гласање резолуцију о МХ17, али ако то учине, мораће да преузму "политичку и практичну одговорност за посљедице такве одлуке".
 Руски представник у УН је додао да они који инсистирају на усвајању резолуције очито покушавају да "отворе још један фронт за конфронтацију, што би могло да има далекосежне последице на међународне односе".
 "Овај корак према конфронтацијама је веома опасан", истакао је Чуркин, додајући да би Москва жељела да "настави рад у духу сарадње".
 Авион "Малезија ерлајнса" на лету од Амстердама за Куала Лумпур је пао изнад Доњецке области у Украјини, када је погинуло је 298 путника и чланова посаде.
 Према званичној верзији, авион је оборен ракетом земља-ваздух или ваздух-ваздух. Украјинске власти и проруске снаге у Украјини оптужују једни друге за обарање тог авиона.