latinica  ћирилица
27/07/2015 |  21:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Ерјавец не планира да поднесе оставку

Министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец изјавио је данас након разговора са премијером Миром Цераром да неће поднијети оставку због афере прислушкивања у вези процеса арбитраже о граници Словеније и Хрватске.
Карл Ерјавец - Фото: AFP
Карл ЕрјавецФото: AFP

Ерјавец је рекао да је премијер Церар оцијенио да нема разлога за Ерјавчеву оставку у афери прислушкивања због које је Хрватска данас одлучила да изађе из поступка арбитраже.
 Шеф словеначке дипломатије је у изјави након сједнице своје Странке пензионера ипак признао да је Церар изразио незадовољство што се Ерјавец није раније вратио са годишњег одмора када је избила афера "Пирангејт".
 Ерјавец, који  је у првој реакцији када је хрватска штампа разоткрила да је словеначка странка кршила прописе лобирајући при Арбитражном суду, са годишњег одмора у Француској поручио да је то писање "глупост", у недјељу је први пут рекао да не искључује оставку.
 ДеСУС ће за новог словеначког члана Арбитражног суда подржати оног кандидата којег предложи Церар, рекао је Ерјавец.
 Хрватска је, међутим, раније током данашњег дана одлучила да изађе из поступка арбитраже јер је , према ријечима хрватског премијера Зорана Милановића, "контаминиран".
 Скандал је избио у сриједу кад су медији објавили транскрипте који показују да су се словеначки арбитар Јернеј Секолец и службеница министарства спољних послова Симона Дреник, који су након афере поднијели оставке, договарали о изношењу аргумената и лобирању код других судаца у поступку о граници између Словеније и Хрватске.