latinica  ћирилица
27/07/2015 |  22:10 | Аутор: РТРС

Лакташи: Град десетковао урод (ВИДЕО)

Трећи дан од олујно-градоносног невремена, пољопривредници у Лакташима збрајају штету. Како вријеме одмиче посљедице су све видљивије на пољопривредним културама. Подручје погођено невременом данас је посјетио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић.
Штета од града - Фото: РТРС
Штета од градаФото: РТРС

У жупском дијелу општине Лакташи град је највећу штету начинио на имању Горана Абрамовића, у воћњаку који се простире на 10 хектара. Род у четвртој години пријевремено је обрао град.
"Ове године смо очекивали  први озбиљан род од 300 тона прве класе, али у нека три дана два пута заредом нас је погодило ово невријеме и тренутно сабирамо штету", каже Горан Абрамовић из Бошковића

У Лијевче пољу, осим на кукурузу, град је највише штете нанио произвођачима поврћа на отвореном.
Стваран обим штете знаће се послије изласка на терен општинских екипа за процјену.

"Прије мјесец дана имали смо штете на пољопривредним усјевима око 3 милиона марака а укупан буџет општине је негдје око 14 милиона тако да је јако тешко и сва помоћ коју би општина могла упутити занемарива је у односу на штете које су имали пољопривредни произвошачи" каже начелник општине Мирослав Коџоман.

Пољопривредници велике наде полажу у ресорно министарство које је са исплатом 12 милиона марака за прошлогодишњу штету знатно помогло да се покрене нови производни циклус.
"Треба штету процјенити и доставити и учинићемо све да помогнемо тим произвођачима да одрже ниво производње какав такав послије оваквих невоља", каже Стево Мирјанић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.
Са циљем што боље заштите воћњака од града министарство већ стимулише набавку и инсталацију противградних мрежа. Осим тога у сљедећој години биће субвенционисано и осигурање пољопривредне производње код осигуравајућих друштава.