latinica  ћирилица
28/07/2015 |  07:49 | Аутор: Б92

Бостон одустао од кандидатуре за домаћинство Игара 2024.

Град Бостон званично се повукао из трке за домаћинство Олимпијских игара 2024. године.
Бостон - Фото: Wikipedia
БостонФото: Wikipedia

Бостон је био амерички кандидат за ове Игре, али је у понедјељак најавио повлачење учешћа у кандидатури из финансијских разлога.

Градоначелник Бостона Марти Волш није био спреман да потпише уговор о кандидатури без тачне процјене финансијског аспекта цијелог процеса.

"Не могу да изложим пореске обвезнике ризику. Одбијам да нашу будућност ставим под хипотеку. Не могу то да урадим без осигурања да ће град и становници бити заштићени", рекао је Волш.

Бостон је од кандидатуре удаљио константан раст трошкова организације Игара посљедњих година. Игре у Пекингу 2008. су коштале 43 милијарде долара, а Зимске у Сочију прошле године чак 51 милијарду.

Међутим, Бостон не би био изложен толиком трошку јер већ има објекте који су спремни да буду домаћини такмичењима, што је био случај и са Лондоном кога су на крају Игре коштале "само" 14 милијарди долара.

Тим који је покушао да доведе Игре у Бостон је тврдио да би домаћинство коштало град мање од 5 милијарди долара, те да би омогућио више од 5.000 радних мјеста. Али, кандидатуру је подржавало тек 36% становника Бостона.

Овај град је у унутрашњој америчкој кандидатури за домаћина добио више гласова од Лос Анђелеса, Сан Франциска и Вашингтона.

Амерички олимпијски комитет има времена до средине септембра да предложи алтернативног кандидата, што ће највјероватније бити Лос Анђелес.

Поред Бостона, четири града су одустала од борбе за Зимске игре 2022. године, па су тренутно једини кандидати Казахстан и Кина.