latinica  ћирилица
28/07/2015 |  08:39 | Аутор: СРНА

Скопље: Састанак радне групе за провођење договора

У Скопљу ће данас бити настављен састанак радне групе која ће, у оквиру провођења договора о превазилажењу политичке кризе, расправљати о изборној регулативи.

Представници четири водеће политичке странке у земљи, уз посредовање посредника ЕУ белгијског експерта Питера Ван Хојта, разговараће о бирачком списку, гласању дијаспоре и Државној изборној комисији.

На синоћњем састанку радне групе, према партијским изворима, отворена су питања о бирачком списку и гласању дијаспоре.

Детаљи са тог састанка, који је трајао више од три сата нису саопштени, а након окончања Хојт је рекао да је оптимиста.

Очекује се да на данашњем састанку у Клубу посланика политички представници изнесу своје ставове, шта је прихватљиво за њих.

Састанак ће почети у 17.00 часова, а прва тема на дневном реду биће гласање дијаспоре.

Македонско Собрање чине 123 посланика, од којих су три представници дијаспоре.

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи од прошлих пријевремених избора, који су одржани средином прошле године. Опозиција је, сматрајући их нерегуларним, одбила да учествује у раду Собрања.

Лидери четири највеће политичке странке, по двије из власти и опозиције, уз посредовање међународне заједнице, прије свих европског комесара за сусједску политику и проширење Јоханесом Ханом, 2. јуна постигли су договор о превазилажењу кризе одржавањем нових избора.

Прије одржавања избора потребно је да политичке странке примијене тај договор који подразумијева уређење бирачког списка, измјене у изборном закону, промјене у саставу Државне изборне комисије, повратак опозиције у Собрање, формирање прелазне владе у којој ће учествовати и представници опозиције.

Пријевремени парламентарни избори у Македонији ће, према том договору, бити одржани 24. априла идуће године.