latinica  ћирилица
28/07/2015 |  08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Вујовић: До краја године очекујем веће плате и пензије

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је данас да очекује да ће до краја године бити повећане плате и пензије, али и да неће у пуном износу бити враћене на старо.
Душан Вујовић - Фото: СРНА
Душан ВујовићФото: СРНА

- Уштедјели смо значајан дио и сада желимо да изађемо грађанима у сусрет што су активно судјеловали у фискалној консолидацији и да коригујемо плате и пензије, али то сигурно неће бити враћање одмах на исто, рекао је Вујовић гостујући на РТС.

Он је рекао да је након шест мјесеци дефицит буџета мањи од планираног и договореног са Међународним монетарним фондом, те да износи тек један одсто БДП-а. То Србију сврстава, како је навео, у пет одсто најуспјешнијих земаља Европе.

- Кад се кренуло у фискалну консолидацију, дио пензија смањен је за 5,8 или шест одсто, а плате око 10 одсто и уштедјели смо значајан дио. Сад мислимо да морамо да понудимо грађанима неку врсту награде, рекао је министар.

Вујовић је подсјетио да стручна јавност сматра да је сигурније да се не повећавају примања али, рекао је он, то није увијек рјешење.

Сигурније је да не радимо ништа, али креће се увијек од тога шта желимо да урадимо. Премијер Србије Александар Вучић је то обећао, те ће се тако и радити, рекао је Вујовић истакавши да би повећање било сигнал грађанима да се види свјетло на крају тунела.

Министар је навео да ће се до краја године, након друге ревизије аранжмана са ММФ-ом која ће бити завршена у септембру, знати прецизније да ли је то и у којој мјери могуће.

- Надам се да ћемо до краја године да потврдимо оно што очекујемо, рекао је он додајући да би скоро годину дана након што је Србија закључила споразум са ММФ требало би да су се створили услови за то.

Вујовић је поручио да је аранжман са ММФ-ом направљен да би се у будућности створила основа за повећање плата и пензија, и то не до нивоа на којем су биле, већ да се повећају и више.

Министар је такође подсјетио да ће Мисија ММФ-а боравити у Србији од 20. августа до 2. септембра.