latinica  ћирилица
28/07/2015 |  08:51 | Аутор: СРНА

Код Краљева се гради крст висине 33,5 метара

На планини Столови код Краљева, на врху Усовица и надморској висини од 1.375 метара, биће подигнут православни крст висине 33,5 метара и тежак 40 тона, који ће се видјети из многих дијелова Србије.

За подизање крста, који ће коштати више од 100.000 евра, благослов је дала Епархија жичка још 2007. године, али још се не зна када ће овај пројекат бити завршен, пише "Блиц".

План је да крст буде освијетљен ноћу електричном енергијом која ће се добијати од сунца или вјетра.

- Крст ће бити висок 33,5 метара, јер је толико година имао Христ када је разапет, тежак 40 тона и видеће се из многих дијелова Србије, са Јастрепца, Рудника, Копаоника - рекао је свештеник Љубинко Костић, предсједник Одбора за подизање крста.

Струја, која ће крст освјетљавати, добијаће се из соларних ћелија или мини-вјетрењаче која ће бити постављена на врху.

Према ријечима оца Љубинка, средства се прикупљају искључиво из донација, а до сада је утрошено око 7.000 евра како би се изградио прилаз врху, на којем ће се изводити радови.

- Ових дана ће почети бетонски радови и градња носача. Тешко је рећи када ће бити завршен јер да није било земљотреса и поплава у Краљеву, вјероватно би крст већ био постављен. Прикупљање средстава иде добро и очекујемо да ћемо и овај пројекат што прије бити реализован - каже свештеник.

Идеја за подизање крста потекла је од Планинарског друштва "Гвоздац" из Краљева још прије осам година, која је затим подржана благословом владике Хризостома, тадашњег епископа Епархије жичке.

Предузеће "Србијашуме" уступило је Епархији жичкој плац на врху Усовица да би био постављен крст који ће бити окренут према Краљеву.

Темељ за крст биће ископан на дубини од три метра.