latinica  ћирилица
28/07/2015 |  09:31 | Аутор: СРНА

Пад индустријске производње у БиХ

Укупна десезонирана индустријска производња у БиХ у јуну забиљежила је пад за 1,8 одсто у поређењу са мајем, те раст за 3,5 одсто у односу на исти мјесец 2014. године, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Производња нетрајних производа за широку потрошњу била је већа за 0,3 одсто, док је производња интермедијарних производа била мања за 0,8 одсто, енергије за 2,2 одсто, трајних производа за широку потрошњу за пет одсто, те капиталних производа за 6,2 одсто.

У јуну ове, у односу на исти мјесец прошле године, производња трајних производа за широку потрошњу била је већа за 38,6 одсто, интермедијарних производа за 12,5 одсто, енергије за 0,4 одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за 0,2 одсто, док је произзводња капиталних производа била мања за 4,5 одсто.

За подручја класификацијске дјелатности БиХ 2010. десезонирана индустријска производња јуну, у поређењу са мајем, остала је непромијењена у прерађивачкој индустрији, док је у подручју вађења руда и манена забиљежен пад за 3,8 одсто, те у подручју производње и снабдијевању електричном енергијом и гасом за 5,8 одсто.

У јуну ове, у односу на јун прошле године, индустријска производња, календарски прилагођена, забиљежила је раст у подручју вађење руда и камена за 14,1 одсто, прерађивачкој индустрији за 7,6 одсто, док је у производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом забиљежен пад за 9,5 одсто.