latinica  ћирилица
28/07/2015 |  09:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Арбитража Словеније и Хрватске - Данас одлука о новом судији

Влада словеначког премијера Мире Церара интензивирала је мјере на ублажавању штете настале скандалом о граничној арбитражи са Хрватском у Пиранском заливу, а очекује се да ће данас објавити име новог судије који ће у арбитражном трибуналу змијенити Јернеја Соколеца.

Након што је премијер Зоран Милановић јуче објавио да ће Хрватска изаћи из тог поступка "јер је контаминиран" и након што је Арбитражни суд затражио од Словеније да објасни понашање својих представника Соколеца и Симоне Дреник у том суду, огласио се министар спољних послова Карл Ерјавец.

Ерјавец је, како су пренијели словеначки медији, саопштио синоћ да су словеначке дипломате добиле инструкције како да представе актуелни заплет у земљама у којима су акредитовани.

Најавио је да ће његово министарство данас одржати брифинг за стране дипломате акредитоване у Љубљани са истом темом.

Церар би данас, према најавама, требао да објави име новог словеначког судије у арбитражном трибунал са чиме су се сложиле странке коалиције и опозиције, а формалну одлуку о његовом именовању влада ће донијети у сриједу, пренијела је Хина.

Предсједник највеће словеначке опозиционе странке и бивши премијер Јанез Јанша, који је прије неколико дана изјавио да би посљедице афере требало да преузме управо Ерјавец, каже да због садашње ситуација на томе ипак неће инсистирати.

Јанша, наиме, сматра да заплет са Хрватском треба ријешити, али И да је Церар одлуком да не смијени Ерјавеца заправо на себе преузео одговорност уколико арбиража до краја буде искомпромитована.

Јанша није искључио могућност да би у будућности то могло довести о парламентарне интерпелације против владе.

Словеначки медији, иначе, објављују мишљења правника који тврде да излазак Хрватске из арбитраже није могућ јер то није предвиђено споразумом, а упућује, како се наводи, на наводно шире регионално значење арбитражног споразума за стабилност у региону.

Позивајући се на незваничне информације, словеначка ТВ је јавила синоћ да је Љубљана у Хаг већ послала одговор са траженим објашњењем, али његов садржај није познат.

Секолец и Дреник су, након што су испливали транскрипти и снимци њихових компромитујућих телефонских разговора, поднијели оставке.

У Словенији сматрају да Хрватска нема право да се једнострано повуче из арбитражног споразума, а у читавој афери за Љубљану је највећи проблем чињеница да је неко недозвољено снимао разговоре словеначких предствника у Арбитражном суду.