latinica  ћирилица
28/07/2015 |  10:33 | Аутор: СРНА

Вијеће народа сутра о вету Бошњака (ВИДЕО)

Вијеће народа Републике Српске разматраће сутра одлуку Клуба Бошњака о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса на одлуку о расписивању референдума у Српској о Суду и Тужилаштву БиХ, изјавила је предсједавајућа Вијећа народа Нада Тешановић.
Вијеће народа - Фото: СРНА
Вијеће народаФото: СРНА

Тешановићева је рекла да би у четвртак, 30. јула, требало да буде одржана и Заједничка комисија Вијећа народа и Народне скупштине Републике Српске јер се претпоставља да неће бити сагласности у Вијећу народа на вето Клуба Бошњака.

- Ако ни на сједници Заједничке комисије не буде сагласности, о вету ће одлучивати Уставни суд Републике Српске - појаснила је Тешановићева.

Сједница Вијећа народа Републике Српске заказана је за 11.00 часова.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске ставио је 23. јула вето на одлуку Народне скупштине о референдуму у Српској о Суду и Тужилаштву БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, који би требало да буде одржан у првој недјељи по истеку 50 дана од ступања на снагу ове одлуке.

Представници Срба: Клуб Бошњака врши политичку злоупотребу

Одбредбе Закона о референдуму и грађанској иницијативи нису супротне уставима Републике Српске и БиХ и најављени захтјев Клуба Бошњака у Вијећу народа за покретање оцјене његове уставности и законитости представља класичну политичку злоупотребу, оцјењују представници Срба у Вијећу народа и правници.

Делегат из српског народа у Вијећу народа Републике Српске Мирко Којић каже да је овај закон усвојен још 2010. године и да то што је тек сад покренута оцјена уставности представља злоупотребу и покушај да се на сваки начин блокира актуелна одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

Он је за "Глас Српске" рекао да Клуб Бошњака политички користи сваку могућност да спријечи одржавање референдума.

- Прављењем кризе у Српској желе да пребаце фокус са кризе у Федерацији БиХ, али узалуд то покушавају. Референдум је уставна категорија и не може га нико оспорити - истакао је Којић.

Правник и бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић рекао је да је најава Клуба Бошњака да ће пред Уставним судом БиХ иницирати оцјену уставности Закона о референдуму легитимна, али да у том закону не постоје услови и елементи који би указивали на његову неусклађеност са Уставом.

Симић је додао да је тешко прогнозирати шта ће подносиоци иницијативе навести као разлоге, али да су им шансе минималне, ако сматрају да ентитет, као државотворни елемент БиХ, нема право на расписивање референдума.