latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:05 | Аутор: СРНА

Сарказам нас чини креативнијим

Сарказам чини људе креативнијим - показују истраживања америчких научника

Итраживачи с америчких пословних студија, попут Харварда, направили су низ експеримената како би анализирали на који начин саркастични коментари утичу на људску креативност.

Током бизарног теста пуног "трик питања" попут: "Како бих могао запалити свијећу и причврстити је на зид, а да по поду не капа восак?" - испитаници су показали боље резултате ако су се служили саркастичним коментарима или након што су чули неке саркастичне коментаре.

Научници тврде да сарказам стимулише креативност, "отвара" идеје и помаже у анализирању проблема и доношењу рјешења која су потпуно нова.

Писац Оскар Вајлд вјеровао је да сарказам представља нижу форму мудрости, али научници сада наводе да - подстиче виши ниво размишљања.

У експериментима је судјеловало три стотине људи, а 64 одсто њих који су давали саркастичне коментаре били су у стању да смисле креативнија рјешења и ријеше задатак успјешније.

Они који су, осим тога, и слушали саркастичне коментаре имали су још боље резултате - 75 одсто успјело је да ријеши задатак.