latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:09 | Аутор: СРНА

Готов пројекат за први крак "Турског тока"

Русија је послала Турској међувладин споразум о првом краку "Турског тока", док ће остали кракови бити предвиђени посебним документом
Турски ток (фото: Газпром) -
Турски ток (фото: Газпром)

- Послали смо пројекат међудржавног споразума о првом краку... Руска страна је припремила своје приједлоге о првом краку "Турског тока" и послала га турској страни - рекао је "Спутњику" извор у Министарству енергетике Русије.

Пројекат "Турски ток" предвиђа изградњу гасовода јачине 63 милијарде кубних метара  годишње из Русије у правцу Турске преко Црног мора. Гасовод би се састојао из четири крака и водио до турско-грчке границе 47 милијарди метара кубних гаса.

Према ријечима извора, у почетку је било планирано да се припреми и потпише комплетан међувладин споразум о изградњи "Турског тока", који би укључивао сва четири крака. Међутим, након посљедњих разговора Русије и Турске у Бакуу, у јуну донесена је одлука да се ради у фазама.

- Спремни смо да радимо по фазама... Руска страна је дала свој приједлог за споразум о једном краку, првом који смо припремили. За други и трећи крак биће посебан међувладин споразум - рекао је саговорник агенције.

Он је подсјетио да је први крак "Турског тока" предвиђен искључиво за турске потребе, преноси "Спутњик".