latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:19 | Аутор: РТРС

Градишка: Лубински кеј -оаза за туристе (ВИДЕО)

Општина Градишка обилује многобројним природним љепотама у Поткозарју, Лијевче пољу и Посавини. Посебно се истиче рјечица Лубина. У посљедњих неколико година на обали рјечице изграђено је неколико еко излетишта.

Једно од излетишта коме путник намјерник крећући се регионалним путем Градишка Турјак не може одољети је Лубински кеј у селу Грбавци. На 128 метара надморске висине прије три године заљубљеник у природу и љепоте Бојан Благојевић почео је са уређењем излетишта.

- Дошли смо на идеју да то нешто мало направимо да то буде за шире масе Градишке и околине. Мало по мало ова прича живи већ три године, рекао је Благојевић.

У непосредној близини излетишта налази се археолошко налазиште са темељима манастира Карановац у коме је пронађен надгробни споменик исписан угластом глагољицом из 12 вијека. Бројним садржајима излетиште Лубински кеј представља оазу мира за све генерације.

У непосредној близини Лубинског кеја смјештене су многобројне плантаже воћа. На обрадивим површинама уз ријеку интензивна је повртарска производња.

- Они моји долазе моћи ће да набаве свјеже и квалитетне пољопривредне производе, додао је Благојевић.

Ово излетиште настоје да што више приближе и младима. Тако је прошлог викенда у излетишту организован дводневни фестивал електронске музике који је окупио више стотина посјетилаца из Српске и сусједних земаља.