latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:25 | Аутор: РТРС

Мајевичка шљива у Њемачкој, Аустрији и Русији (ВИДЕО)

Воћари са Мајевице извезли су око 600 тона раних сорти шљиве у Аустрију и Њемачку. У односу на претходне године нешто мањи је извоз на руско тржиште.

Принос шљиве је мањи због лоших временских услова, нарочито раних прољећних мразева који су преполовили род у воћњацима на нижим падинама Мајевице. Без обзира што је принос овог воћа значајно умањен, одличног је квалитета што је воћарима омогућило извоз на западно тржиште и Русију, али и добру цијену. 

На Мајевици је завршена берба раних сорти шљиве чачанке љепотице и ране, које доминирају на овом подручју, а ускоро треба да почне и берба стенлеја.

Прву класу и ове сорте планирају за извоз , а остатак на домаће тржиште за производњу ракије. Иако је род подбацио, воћари из Тутњевца, Пушковца и Корените, задовољни су. Шљиву су продали по доброј цијени, 80 фенинга по килограму.

- Први род је отишао у извоз. Остало је мало меке, а и то је ишло по 70 пфенинга. То је добра цијена, рекао је Здравко Јовић из Пушковаца.



Ове године, каже Јовић, због неповољних климатских услова убраће 20 тона шљиве , за 30 % мање него претходних година. И сорта стенлеј, чија берба треба да почне за неколико дана, биће нешто ситнија, па ће прве класе за извоз бити мање. Страно тржиште тражи крупну конзумну шљиву. Оно што не могу извести, воћари ће сушити или производити ракију.

За мајевичке воћаре шљива је незамјењива. Кажу, ко се озбиљније бави производњом, лако може остварити принос до 100 тона и обезбиједити пристојну зараду. Квалитетан род има купца у иностранству.

- Што се тиче извоза, највише је отишло за Аустрију, а цијене откупне овдје су биле, за произвођача, нето 80 пфенига. То је изузетно добра цијена –ту може да му остане солидна зарада, нагласио је Мило Стојић, произвођач и откупљивач.

Општине Угљевик и Лопаре посљедњих десетак година подстичу садњу нових воћњака, дијеле бесплатно саднице заинтересованим пољопривредницима, обезбјеђују подстицаје и школе воћарства. Процјене су да ће ове године на Мајевици бити произведено око 2.000 тона шљиве.