latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: Нема одступања у борби против тероризма

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас да његова земља неће одступити у борби против тероризма и да ће одлучно наставити са операцијама против курдских сепаратиста и екстремиста Исламске државе.

- Одступање у нашој борби против тероризма не долази у обзир. То је процес који ће бити настављен са истом одлучношћу, рекао је Ердоган на конференцији за новинаре, уочи одласка у посјету Кини.

Ердоган је рекао да очекује да ће НАТО објавити да је спреман да предузме неопходне мјере, али није прецизирао на које мјере тачно мисли, пренијеле су агенције.

НАТО ће данас у Бриселу, на захтјев Турске, одржати ванредни састанак о ситуацији у Сирији.

Турска је тражила састанак позивајући се на тачку четири Атлантске повеље која се активира када нека од чланица пријави да је угрожена.

Анкара се на овај потез одлучила након што је турска авијација почела са ваздушним ударима на положаје такозване Исламске државе и курдских побуњеника у сусједној Сирији.

- Укључивање Турске у сиријски сукоб из основа мијења ситуацију у Сирији, Ираку и цијелом региону, изјавио је тим поводом турски премијер Ахмет Давутоглу.

У саопштењу НАТО се наводи да ће Алијанса "врло пажљиво пратити догађаје и солидарно стати уз Турску".