latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:43 | Аутор: РТРС

Кукурузна златица у Српцу

Ратари у општини Србац, осим недостатка воде за наводњавање кукуруза, суочени су са још једним проблемом. На многим пољима појавила се кукурузна златица. Наноси велику штету, а потпуна заштита од овог напасника не постоји

Пољопривредник Мирко Јејинић из Инађола каже да ће штета на засаду од 15 хектара бити велика, како због суше, тако и због овог опасног инсекта који је на просторе бивше Југославије 1991. године, стигао из Америке .

- Кукурузна златица и прошле године била је присутна само јој се није толико пажње придавало. Ове године ако разговарате са агрономима који продају та заштитна средства по апотекама, видиљиво је да је тога доста више продано у свим предјелима наше општине, рекао је Јејинић.

Напади кукурузне златице посебно су изражени на парцелама које су прошле године биле захваћене поплавама.

Ефикасна заштита против кукурузне златице не постоји . Стручњаци кажу да се може сузбити, али не и елиминисати јер је отпорна. Као превентиву препоручују избјегавање гајења кукуруза у монокултури.

- У случају појављивања ларве у мају, ако није на тој површини кукуруз ларва неће преживјети, дакле та површина је чиста од кукурузне златице, истакао је Драган Малиновић, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Главну штету чини ларва у тлу која прегриза бочно коријење, усљед чега долази до полијегања биљака и деформације стабла у облику такозваног “гушчијег врата“.

Осим лишћа, кукурузна златица оштећује и свилу због чега дио клипа остаје без зрна.