latinica  ћирилица
28/07/2015 |  12:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Уложио сам пуно у креирање мирног политичког амбијента

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је уложио пуно времена и политичких идеја да би креирао миран политички амбијент, те да данас 90 одсто Срба први пут признаје да су неки њихови сународници починили ужасне злочине током ратова 90. година
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

- Срби разумеју да су људи у Босни неизрециво патили, рекао је Вучић у интервјуу за Зидојче цајтунг, који је дао током посјете Баварској.

Осврћући се на напад којем је био изложен током комеморације у Сребреници, он је истакао да није желио да откаже одлазак, иако је било назнака да би тако нешто могло да се догоди.

Поновио је да то није била пријатна ситуација, да се поклонио жртвама, али да није устукно пред каменицама, и да послије тог догађаја није користио тешке ријечи, већ је позвао Предсједништво БиХ у Београд.

- Ми смо тај тежак инцидент користили да би побољшали наше односе, рекао је Вучић.

На питање ли и сам сноси одговорност за ескалацију насиља, пошто је одбио британски нацрт резолуције о Сребреници предложен пред УН, Вучић каже да, као премијер, није ни оспоравао, нити потврдио правни термин.

- Најоштрије осуђујем оно што се догодило прије 20 година. Ја се гнушам оних људи који су били у стању да такве ужасне злочине почине, рекао је српски премијер.

Он је, међутим, поновио увјерење да би било немогуће пронаћи два човјека које би таква резолуција помирила.

Подсјећајући да се сљедеће године навршава 75. годишњица од стварања концентрационог логора Јасеновац, гдје су Срби и Јевреји чинили 95 одсто жртава, Вучић је упитао да ли ће УН и тим поводом усвајати резолуцију.

- Сумњам у то, примијетио је.

Према његовој оцјени, проблеми се не смију на сваку годишњицу распламсавати, већ се мора разговарати. Он вјерује да је могуће мијењати досадашње представе и не приказивати се стално као жртва.

На оцјену листа да предсједник Србије Томислав Николић не доприноси стабилности, када доводи у питање независност Косова, Вучић подсјећа да је према српском Уставу, Косово дио Србије.

То, како је рекао, косовски Албанци виде другачије и вјерују да је Косово независна држава.

Србија је, међутим, истиче Вучић, већ учинила пуно уступака, а грађани Србије не би прихватили да признају Косово као независну државу.

Како наводи, Србија чини све што је у њеној моћи да би се ситуација смирила, косовски Срби су дио владе и политичког живота Косова.

Вучић каже да Косово неће бити извор неке веће нестабилности, између осталог, и због тога што је Србија изградила добре односе са Албанијом.

Поводом оцјене новинара да ЕУ није довољно бринула за западни Балкан протеклих година и да је можда превише времена изгубљено, Вучић је одговара да уопште није прекасно.

- За разлику од највећег броја земаља у региону, ми смо спровели веома привредне тешке мјере штедње. Њемачке инвестиције су нам при том веома биле од помоћи да постанемо стабилнији. Нама су, међутим, и даље потребне европске инвестиције, истиче Вучић.

На питање колико се осјећа растрзаним између Русије и ЕУ, Вучић наглашава да је стратешки циљ Србије да постане доо ЕУ, што је, подсјећа, отворено рекао и пред предсједником Русије.

С друге стране Србија жели да одржи традиционално добре контакте са Русјом.

- И то је све. Ми нећемо постати дио једног евро-азијског савеза или нечега сличног. Чинимо све што је у нашој моћи како бисмо дошли у ЕУ', рекао је Вучић.

Упитан да објасни како је дошло до тога да тако велики број људи из Србије тражи азил у Њемачкој, Вучић је рекао да то нису подносиоци захтјева за азил, већ људи који само желе њемачки новац.

- Ми дајемо све од себе да се овдје поправи животни стандард. За то нам је потребна, такође, њемачка подршка. Ми важимо за земљу сигурног поријекла. Највећи број људи који су напустили Србију су Роми. Срби нису расисти, ни националисти и ми свим нашим грађанима нудимо исте шансе, рекао је Вучић.

Када је ријеч о мигрантима који долазе у Србију, Вучић наводи податак да у Србији сваки дан буде регистровано њих 800 до 1000, али да је њима Србија само транзитна земља.

- Просјечна зарада у Србији је 380 евра, а то није посебно атрактивно, рекао је Вучић.