latinica  ћирилица
28/07/2015 |  14:21 | Аутор: СРНА

Вулин: Договорено обиљежавање дана сјећања на страдање Срба

Дан сјећања на страдања и прогон Срба биће обиљежен 4. августа великим скупом у Сремској Рачи и низом пригодних манифестација 5. августа, који ће бити проглашен Даном жалости у Србији и Републици Српској, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ


Он је рекао да је ово данас одлучено на сједници Организационог одбора за обиљежавање 5. августа.

 

- Ми смо на заједничку иницијативу влада Србије и Републике Српске одлучили да 5. август буде дан сјећања на све прогнане и страдале Србе, а на данашњој сједници Организационог одбора смо се договорили како ћемо обиљежити тај дан - рекао је Вулин.

Он је додао да ће једна од пригодних манифестација 5. августа бити и минут ћутања за све жртве.

- У акцији обиљежавања укључиле су се обје владе, Српска православна црква и све институције наше земље - рекао је Вулин новинарима у Београду, након уручења стипендија талентованим ученицима и студентима који се налазе на смјештају у хранитељским породицама.

Августа 1995. године почела је акција хрватске војске под називом Олуја, током које је убијено и нестало 2.000 Срба, док је 250.000 протјерано са својих огњишта.

Акција "Олуја" представља највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата, јер никада у историји Европе за тако кратко вријеме, од 4. до 7. август 1995. године, није протјеран тако велики број људи.