latinica  ћирилица
28/07/2015 |  15:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Влада Словеније именовала француског судију за арбитражу

Словеначка влада данас је именовала Француза Ронија Абрама, предсједника Међународног суда правде, за новог представника Словеније у арбитражном трибуналу који одлучује о територијалном спору између те земље и Хрватске око Пиранског залива, јавила је агенција СТА
Рони Абрахам (Фото: Chensiyuan/wikimedia.org) -
Рони Абрахам (Фото: Chensiyuan/wikimedia.org)

Премијер Миро Церар је раније данас рекао да ће име новог судије званично објавити брзо, али тек кад о његовом именовању буду обавјештени сви заинтересовани учесници у арбитражи, пренијела је агенција СТА.

"Судија је изабран", рекао је претходно новинарима словеначки министар пољопривреде Дејан Жидан по изласку са сједнице владе.

Канцеларија словеначког премијера је објаснила да је процедура именовања новог судије повјерљива и да о избору прво треба да буду обавјештени сви учесници арбитраже.

Представници Словеније у Арбитражном суду, Јернеј Соколец и Симона Дреник, поднијели су оставке након што су испливали транскрипти и снимци њихових компромитујућих телефонских разговора.

Хрватски премијер Зоран Милановић је објавио да ће Хрватска изаћи из тог поступка "јер је контаминиран", а Арбитражни суд је затим затражио од Словеније да објасни понашање својих представника Соколеца и Дреник у том суду.

У Словенији сматрају да Хрватска нема право да се једнострано повуче из арбитражног споразума, а у читавој афери за Љубљану је највећи проблем чињеница да је неко недозвољено снимао разговоре словеначких предствника у Арбитражном суду.