latinica  ћирилица
28/07/2015 |  18:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Залихе маслиновог уља у Шпанији на критичном нивоу

Цијене маслиновог уља поријеклом из Шпаније порасле су на готово историјски ниво, због пада производње и заразе стабала у Италији, јавља њујоршка агенција "Блумберг".

"Залихе маслиновог уља у Шпанији, највећем свјетском произвођачу, пале су на критичан ниво", наводи се у оцјени хамбуршке истраживачке компаније Ојл ворлд, и додаје да је топло и суво вријеме угрозило род у Шпанији, а да извоз у Италију није довољно "оборен" да би се надокнадиле смањене испоруке у Азију.

Цијене екстра девичанског маслиновог уља из Шпаније су прошле недјеље порасле пет одсто на 4.272 долара по метричкој тони, што је највиши ниво од априла 2006. године и готово близу рекорда, саопштила је компанија Ојл ворлд.

"Прилично је забрињавајуће поскупљење маслиновог уља", изјавио је шеф лондонске истраживачке компаније Еуромонитор интернешнел, Ламин Лаузнија.

Производња маслиновог уља у Шпанији и Италији је у сезони 2014/2015 , која се завршава 30. септембра, "потонула" за преко 50 одсто, према подацима мадриског Међународног савјета за маслиново уље.

Стабла маслине у јужној Италији је ове године захватила бактерија xylella fastidiosa, смртоносна бактерија која је 2013. године први пут откривена у тој земљи.

У пет мјесеци закључно са мајем ове године, Шпанија је извезла укупно 380.000 тона маслиновог уља, што је за 27 одсто мање у односу на исти период лане, наводи компанија Ојл ворлд.