latinica  ћирилица
28/07/2015 |  21:28 | Аутор: СРНА

Истрага о подмићивању љекара у Румунији

Румунске власти претресле су 60 кућа и канцеларија у Букурешту и у мјестима у Трансилванији у потрази за доказима да су фармацеутске компаније подмићивале љекаре да би препоручивали одређене лијекове, саопштено је из румунске Агенције за борбу против корупције.

 Агенција наводи да се вјерује да су компаније плаћеним љетовањима и на други начин подмитиле љекаре да пацијентима преписују одређене лијекове за рак.

Главни тужилац Агенције Лаура Кодрута Ковеси рекла је да је истрага усредсређена на један број здравствених института и на начин на који се одређени лијекови за рак купују и преписују, преноси АП.

Акција је у току, а други тужилац рекао је само да су љекарима који су под истрагом од 2012. до ове године плаћана љетовања или трошкови за учествовање на конгресима или су добијали материјална добра укупне вриједности од више стотина милиона леја /неколико десетина хиљада долара/.

Предмет истраге биће и апотеке и дистрибутери.

Шеф Одјељења за онкологију у румунском граду Сибију Валерија Валеану, чију су кућу данас претресли истражиоци антикорупцијске агенције, признала је да су медицинске компаније спонзорисале путовања у иностранство, али је негирала кривицу.

Она је рекла да је то уобичајена пракса у Румунији и иностранству, те инсистирала на томе да је она пацијентима издавала одобрене лијекове.