latinica  ћирилица
28/07/2015 |  22:34 | Аутор: СРНА

Стални арбитражни суд: Позив Хрватској и Словенији на уздржаност

Стални арбитражни суд жели што прије саслушати и Хрватску и Словенију у вези с хрватским захтјевом да поступак арбитраже са Словенијом буде одмах обустављен и позива обје стране да у међувремену не погоршавају ситуацију.
Хрватска и Словенија (Фото:twitter) -
Хрватска и Словенија (Фото:twitter)

У вези с хрватским писмом од 24. јула у којем Загреб наводи да је процес контаминиран и тражи од суда да обустави поступак, "суд ће што прије саслушати стране. Датум за то биће одређен идућих дана, саопштено је из суда чије је сједиште у Хагу.

Хрватску и Словенију суд позива да се "дотад уздрже од поступака или изјава које би могле интензивирати спор или угрозити рад арбитражног суда.

Словенија је данас именовала Ронија Абрахама за новог судију у Арбитражном суду, пошто је претходни поднио оставку кад је ухваћен у недопуштеним телефонским разговорима о арбитражи са словеначким дипломатом, због чега је Хрватска довела у питање и читав арбитражни поступак, преносе медији.

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је јуче након састанка са предсједницима клубова посланика парламентарних странака да је једногласно усаглашено да Хрватска не може остати у арбитражи са Словенијом.

Сабор сутра одлучује о иступању Хрватске из арбитражног споразума са Словенијом. На ванредној сједници сазваној на владин захтјев биће расправљано о новонасталим околностима у вези са провођењем Споразума о арбитражи између влада Хрватске и Словеније.

Словенски премијер Миро Церар изјавио је јуче да Хрватска не може у складу с међународним правилима изаћи из арбитраже о граници са Словенијом.

У прошлу сриједу хрватски медији су објавили транскрипте и аудио-запис разговора
словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Соколеца и словеначке представнице за праћење арбитраже Симоне Дреник, током којег договарају изношење аргумената и лобирање код других судија Сталног арбитражног суда у Хагу у поступку о граници Словеније и Хрватске.

Спор се води због разграничења у Савудријској ували. Према објављеном транскрипту и аудио-запису разговора Соколеца и Дреникове, арбитражни суд би додијелио већи дио залива Словенији, што је у супротности са захтјевима Хрватске.