latinica  ћирилица
29/07/2015 |  07:58 | Аутор: ТАНЈУГ

У окршају са полицијом убијен лидер пакистанских милитаната

Лидер пакистанске екстремистичке групе Лашкар-е-Џангви Малик Ишак убијен је заједно са своја два сина и још 11 сарадника у окршају са полицијом, саопштиле су данас локалне власти.
Малик Ишак - Фото: AFP
Малик ИшакФото: AFP

До сукоба са полицијом у источној пакистанској провинцији Панџаб је дошло пошто су наоружани припадници те групације напали полицијски конвој којим је Ишак враћан у затвор, пренио је Ројтерс.

Лашкар-е-Џангви, за коју се већ дуже вријеме сумња да је повезана са Ал Каидом, а у посљедње вријеме и са Исламском државом, на гласу је као једна од најнемилосрднијих милитантних група у Пакистану.

Њен лидер се налазио на америчкој листи најтраженијих свјетских терориста, а његова организација је преузела одговорност за смрт стотина цивила, углавном припадника шиитске мањине.

Ишак је неколико пута био оптужен за убиство, али би увијек био ослобођен пошто су свједоци одбијали да свједоче. Он је у суботу био опет ухапшен, овај пут због кршења закона о јавном реду и миру, заједно са своја два сина.

Полиција је јуче Ишака и синове повела на локацију у провинцији Панџаб, близу града Музафаргар, гдје су заплијењене веће количине оружја, како би им помогли у идентификацији људи приведених под сумњом да су чланови Ишакове милитантне организације.

Док се полицијски конвој рано јутрос враћао натраг у затвор, група људи на мотоциклима им је поставила засједу и ослободила Ишака и његове синове, навела је полиција, додајући да су полицајци недуго потом сустигли бјегунце. У размјени ватре су убијени Ишак, његова два сина и 11 других људи, а повријеђено је шест полицајаца.