latinica  ћирилица
29/07/2015 |  10:18 | Аутор: БЕТА

Демпси упозорио на ризик да свијет огугла на кризе

Командант америчке војске генерал Мартин Демпси упозорио је на ризик од тога да свијет огугла на кризе и патње изазване растућим глобалним безбједносним пријетњама.

Начелник Здруженог штаба војске САД, генерал Демпси рекао је да би била "историјска срамота" ако свијет не би схватио да је стигао до тога да је постао неосјетљив на огромне размјере проблема изазваних међународним кризама.

"Постоји истински ризик да ће свијет постати имун на патње, и ако се то догоди, не знам гдје је томе крај", рекао је Демпси синоћ страним амбасадорима и војним аташеима на скупу америчке мисије у сједишту УН у Њујорку.

Он је позвао свјетске вође и владе да се "врате у реалност" да би нешто могло да се уради у вези с тим.

"У мојој 41-годишњој војној служби никад нисам видио тако велике помаке у међународном безбједносном окружењу као данас. Комплексни низ пријетњи, и, назовимо, геополитичког маневрисања, од нас захтијева да се носимо са непредвидљивим окружењем", рекао је Демпси.

Демпси који одлази у пензију 1. октобра послије четири године као главни војни савјетник председника Барака Обаме, рекао је да данашњи безбједносни изазови прелазе географске, дипломатске, економске и идеолошке линије, и немају јасне границе, због чега их је тешко сузбити. Он је рекао да мировне операције УН морају да држе корак с тим изазовима.

Мировне операције су под већим притиском него икад до сад, рекао је Демпси и додао да несразмјерну одговорност носе врло малобројни да би осигурали стабилност и безбједност тако великог броја људи, додавши да је "та неравнотежа неодржива".

Он се заложио за већу политичку подршку 193 чланица УН да се осигура одрживост мировних снага УН, са укупно 120.000 војника у 16 операција ширм свијета. Мада УН немају сталну војску, Демпси је рекао да би требало формирати снаге за брзо реаговање и да би војници и полицајци у мировним снагама требало да буду стручнији.

Он је такође позвао владе да обезбиједе бољу војну опрему за мировне снаге јер у противном "ризикују неуспјех садашњих и будућих мировних мисија УН".

Демпси је рекао да ће предсједник САД, заједно с генералним секретаром УН, Бан Ки Муном и још неколицином свјетских лидера, бити домаћин самита током годишњег састанка Генералне Скупштине УН крајем септембра на којем треба да "се утврде потребне обавезе и осигура да мировне мисије УН буду боље".