latinica  ћирилица
29/07/2015 |  10:34 | Аутор: СРНА

Бајрамовић очекује сутра 10.000 радника на протестима

Испред зграде Парламента ФБиХ за сутра су заказане велике демонстрације на којима предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ Исмет Бајрамовић очекује око 10.000 радника, незадовољних новим законом о раду којим се, како тврде, умањују њихова права.

- Представници Савеза самосталних синдиката БиХ разговарају са представницима свих гранских синдиката и радницима у свим градовима ФБиХ ради припреме протеста - рекао је Бајрамовић за "Дневни аваз".

У 26 ставки Синдикат наводи погоршање радноправног статуса радника и упозорава да је највећа опасност у члану 182 новог закона, према којем сви колективни уговори морају бити усклађени у року од 90 дана јер у супротном престаје њихова примјена.

Указано је и на лакше отказивање уговора о раду, нарочито инвалидима рада друге категорије, и истакнуто да је уведена могућност отказа раднику који се врати на посао након боловања дужег од шест мјесеци, ако послодавац каже да је престала потреба за његовим радом.

Раније је најављено да ће протести бити одржани у 10.00 часова, док је сједница Дома народа Парламента ФБиХ, на чијем дневном реду се налази Приједлог закона о раду, заказана за 11.00 часова.