latinica  ћирилица
29/07/2015 |  11:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Звијезде аустралијског ријалитија на нишану џихадиста ИД

Звијезде једног аутралијског ријалити шоа нашле су се на нишану џихадиста Исламске државе који су на њих пуцали, док су на линији фронта у Сирији снимали емисију о животу избјеглица.
Нападнути учесници риалити програма - Фото: youtube
Нападнути учесници риалити програмаФото: youtube

Телевизија СБС емитовала је синоћ прву епизоду новог тродјелног серијала под називом "Врати се одакле си дошао" који "обичне Аустралијанце" води у Сирију, Багдад и Мјанмар како би на лицу места видјели са чиме се избјеглице свакодневно суочавају.

У једној од приказаних сцена, види се како три од шест чланова екипе бјежи пред мецима тражећи заклон иза зидина, док се у позадини чују звуци минобацачких граната.

"Лези доле. Остани доле, иза зида. Не желимо да им покажемо да смо ту. Тачно су испред нас", на снимку се чује глас особе која је била у безбједносној пратњи учесника.

У промотивном материјалу ТВ СБС је навела да су учесници стигли до линије фронта, у пратњи курдских војника који бране једно село од ИД у Сирији када су џихадисти отворили ватру на њих.

"Рекли су нам да имамо 30 секунди да претрчимо 100 метара", каже једна од учесница ријалитија за "Сиднеј морнинг хералд".

Бранећи свој шоу, телевизија тврди да су учесници ријалитија имали велике безбједносне припреме као и да је њихова сигурност била на високом нивоу те да су имали и заштиту једне приватне безбједносне компаније.

Међутим, аустралијски стручњак за безбједност Џастин Боуден рекао је за аустралијски лист, након што је прегледао снимак да су "постојали суштински ризици" по безбједност као и да нису примењене "адекватне контроле".

Према његовим ријечима, учесници су уз панцирне прслуке морали да имају и шљемове. "Ситуација забиљежена оком камере, када се на групу пуца није планирана, али није неочекивана у ратној зони. Наоружани безбједносни тим био је припремљен за догађај попут овог и брзо је предузео акцију како би учеснике склонио на сигурнију локацију", каже се у саопштењу телевизије.

Такође се додаје да један члан екипе није желео да иде на линију фронта пошто је упознат са безбједносном ситуацијом, као и да је један камернан остао у позадини како би се, из безбједносних разлога, смањила бројчаност групе.