latinica  ћирилица
29/07/2015 |  12:57 | Аутор: СРНА

Црнадак: Неефикасно правосуђе у БиХ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је чињеница да је правосуђе у БиХ веома неефикасно, посебно у процесуирању ратних злочина и борби против корупције, те да је БиХ једина земља у региону у којој није процесуирана ниједна крупна корупцијска афера.
Мадрид: Игор Црнадак и Антони Блинкен - Фото: СРНА
Мадрид: Игор Црнадак и Антони БлинкенФото: СРНА

На састанку са замјеником државног секретара САД Ентонијем Блинкеном, који је изразио забринутост најављеним референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ у Републици Српској, Црнадак је нагласио потребу да у раду Суда и Тужилаштва дође до крупних промјена.

Он је изразио увјерење да "референдум у Републици Српској, ипак, неће бити одржан, те да ће одлуку о референдуму донијети институције Републике Српске".

Састанак је одржан у Мадриду, на маргинама Специјалног састанка Комитета за борбу против тероризма Савјета безбједности УН о заустављању протока страних терористичких бораца.

Сусрет је био прилика да Црнадак и Блинкен размијене мишљења о највећим изазовима са којима се БиХ сусреће на путу европских интеграција, те размотре унутрашњо-политичке изазове индуковане актуелном реформском агендом и прокламованим новим приступом ЕУ европском путу БиХ.

Пажња је посвећена и основним програмским принципима и циљевима предсједавања БиХ Комитетом министара Савјета Европе што, како је заједнички оцијењено, представља ријетку прилику за озбиљно дјеловање на међународној политичкој сцени.

Блинкен се током разговора интересовао о односу институција БиХ према феномену "страних бораца", примјени реформске агенде, посебно измјени ентитетских закона о раду, те рјешавању питања перспективне војне имовине у БиХ.

Саговорници су се сагласили у оцјени да су билатерални односи двије земље врло добри, те да треба предузети све што је потребно да буду још бољи, у чему БиХ треба имати креативну и садржајну улогу, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Замјеник државног секретара нагласио је да афирмативна подршка САД европском путу БиХ неће изостати, као ни свесрдна подршка усаглашеним и важним реформским процесима унутар БиХ.