latinica  ћирилица
29/07/2015 |  13:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Турски предсједник допутовао у посјету Кини

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган допутовао је данас у Кину у атмосфери тензија због кинеског третмана ујгурске мањине и осјетљивих преговора око могуће турске куповине кинеског ракетног система.
Ердоган у посјети Кини - Фото: AP
Ердоган у посјети КиниФото: AP

У Турској су негодовање изазвали извјештаји да је Ујгурима на сјеверозападу Кине ограничено право практиковања своје исламске вјере, нарочито током мјесеца рамазана који је окончан средином јула, преноси АП.

Турци и Ујгури имају блиске језичке, културне и религијске везе.

Стотине људи су у знак протеста раније овог мјесеца организовали демонстрације у Истанбулу палећи кинеске заставе испред конзулата те земље и позивајући на бојкот кинеске робе.

Нападнута је и група јужнокорејских туриста за које су демонстранти помислили да су Кинези.

Претходно је турско Министарство иностраних послова позвало на разговор кинеског амбасадора, саопштивши му како је турска јавност "ожалошћена" извјештајима о рамазанским рестрикцијама за Ујгуре.

Кина је порицала турске оптужбе и тражила разјашњење, али је чињеница да се Ујгурима, члановима комунистичке партије, владиним службеницима и студентима одавно брани да се држе вјерских прописа и обичаја.

Односе између двије зермље компликују и блиске везе Турске са САД и дешавања у Сирији.

Кина се противи било каквој међународној интервенцји у Сирији, док Турци на то гледају другачије и спадају у најгласније критичаре Асадовог режима.

Турска се, која је чланица НАТО, 2013. у принципу сагласила да купи кинески одбрамбени ракетни систем HQ-9, а Кинези су понудили и технологију уз помоћ које би тај систем функционисао.

Око овог посла, међутим, постоји контроверза због наводне некомпатибилности кинеског система са онима које користи НАТО, као и због могућности да неке поверљиве војне информације стигну до Кинеза.

С друге стране, између Кине и Турске се убрзано повећавају туристичка сарадња и робна размена, а уговорено је и да једна кинеска компанија изгради брзу пругу у Турској.