latinica  ћирилица
29/07/2015 |  14:12 | Аутор: СРНА

УО УИО БиХ усвојио привремене коефицијенте

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање усвојио је данас одлуку о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу средстава с Јединственог рачуна за период јул-септембар 2015. године
Бањалука: Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ - Фото: СРНА
Бањалука: Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХФото: СРНА

Према овој одлуци, утврђени су привремени коефицијенти за расподјелу прихода који за трећи квартал ове године износе 63,85 одсто за Федерацију БиХ, 32,60 одсто за Републику Српску и за Брчко дистрикт 3,55 одсто, саопштено је из УИО БиХ.

УО УИО усвојио је данас и одлуку о привременој расподјели прихода од путарине за ауто-путеве који су остајали на подрачуну Јединственог рачуна.

Након усвајања ове одлуке на располагању ће бити 22.207.168 марака, која се дијеле тако да ФБиХ припада 59 одсто или око 13,3 милиона марака, Републици Српској биће дозначено 39 одсто или око 8,8 милиона марака, а Брчко дистрикту два одсто или око 450.000 марака.

Овом одлуком привремено се распоређује 10 одсто укупно остварених прихода од путарине за ауто-путеве, а закључено је да се у наредном периоду утврде законска рјешења за коначну, а не привремену расподјелу ових средстава.

Чланови УО усвојили су данас и измјене Одлуке о трошковима прегледа робе изван мјеста рада и изван радног времена царинских органа којој је основни циљ да се олакша пословање привредницима, уз закључак да се припреми нова свеобухватна одлука која би додатно унаприједила ову област.

Данас су утврђене и измјене и допуне Одлуке о поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозне дажбине на опрему која се ставља у слободан промет за органе цивилне заштите и ватрогасаца.

У саопштењу се наводи да ће ова одлука омогућити повластице код набавке опреме за добровољна ватрогасна друштва која раде са застарјелом опремом, посебно у мјестима која су често изложена пожарима.

УО усвојио је данас Средњорочни план УИО који представља оквир рада Управе, а конкретне активности биће разрађене кроз годишње планове.

На данашњој сједници, истиче се у саопштењу, није било изјашњавања о успостављању Царинске испоставе Неум, јер је оцијењено да се овај материјал мора припремити на свеобухватан начин уз детаљне анализе.