latinica  ћирилица
30/07/2015 |  07:54 | Аутор: РТРС

У Сарајеву протест радника незадовољних новим законом о раду

Испред зграде Парламента Федерације БиХ за данас су заказане демонстрације Савеза самосталних синдиката БиХ.

Очекује се да ће скупу присуствовати више од 10.000 радника, незадовољних новим законом о раду којим се, како тврде, умањују њихова права.

У 26 ставки Синдикат наводи погоршање радноправног статуса радника и упозорава да је највећа опасност у члану 182 новог закона, према којем сви колективни уговори морају бити усклађени у року од 90 дана, јер у супротном престаје њихова примјена.

У Дому синдиката у Сарајеву синоћ је одржан састанак представника Владе ФБиХ, које је предводио Новалић, и представника Савеза самосталних синдиката у вези с Приједлогом закона о раду.

Новалић је након састанка рекао да није било могуће постићи договор са члановима синдиката да се закон поправи, већ да су они тражили једино да се закон суспендује.

"Рекли су да имају 26 примједби и ми смо у старту рекли да прихватамо те примједбе јер знамо да оне немају везе са радничким правима. Знамо да је проблем у колективним уговорима који нуде више права повлаштеним категоријама", рекао је федерални премијер.

Он је додао да је понуђено да колективни уговори, након истека периода на који су закључени, важе 240 дана и да је то вријеме у којем синдикат и послодавци преговарају о новом колективном уговору.

Када синдикат ово није прихватио премијер је понудио да се Приједлог закона о раду повуче из парламентарне процедуре, али да се преговори окончају у року од седам дана.

"Ни то нису прихватили и тиме су показали да немају намјеру прихватити било какав закон о раду", рекао је Новалић.

Предсједник Савеза самосталних синдиката Исмет Бајрамовић каже да наводи премијера нису тачни.

Он је додао да их је премијер покушао увући у расправу о суштини закона, те евентуалним амандманима умјесто да га повуче из Парламента.

Синдикату није било прихватљиво ни да се Приједлог закона повуче с тим да нови преговори трају максимално седам дана. Наиме, тражили су минимално 30 дана.

Извор: РТРС, Срна