latinica  ћирилица
30/07/2015 |  07:59 | Аутор: Агенције

Избори у ФИФА: Енглези подржали Платинија

Фудбалски савез Енглеске (ФА) подржао је канадидатуру Мишела Платинија за предсједника Међународне фудбалске федерације (ФИФА).

Предсједник Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишел Платини објавио је у сриједу да ће се кандидовати за предсједника ФИФА. Он је навео да ФИФА мора да окрене нови лист, после оптужби за корупцију и хапшења високих функционера свјетске куће фудбала.

"Подржавамо Платинијеву кандидатуру. Имамо добар однос са њим и надам се да ће стећи потребну подршку за водећег човјека ФИФА, у најтежем периоду у њеној историји", рекао је предсједник ФА Грег Дајк.

"Знамо да ће бити много кандидата, што би требало да резултира снажном и здравом дебатом. Међутим, не смијемо да потцијенимо колико ће захтјевно бити свакоме од њих да води организацију која је окаљана. Цијела структура ФИФА мора бити размотрена и промијењена из корјена", додао је он.

Дајк је рекао да је 60-годишњи Платини права особа која ће унијети реформе у скандалу погођену ФИФА.

Платини жели да замијени Сепа Блатера, који је на челу ФИФА од 1998. године. Блатер је крајем маја добио пети мандат, али је 2. јуна поднио оставку због хапшења високих функционера ФИФА у склопу истраге америчких и швајцарских власти о корупцији.

Платини је предсједник УЕФА од 2007. године, а члан Извршног комитета ФИФА од 2002. године.

Избори за председника Фифе одржаће се 26. фебруара, а Блатер ће до тада бити на челу светске куће фудбала.