latinica  ћирилица
30/07/2015 |  08:04 | Аутор: СРНА

Дом народа парламента БиХ о терористичком нападу у Зворнику

Дом народа парламента БиХ требало би данас да разматра закључке Заједничке комисије за одбрану и безбједност поводом расправе о информацији Савјета министара о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику 27. априла и акцији МУП-а Републике Српске под називом "Рубен".
Зграда Парламентарне скупштине БиХ - Фото: илустрација
Зграда Парламентарне скупштине БиХФото: илустрација

Једним од тих закључака Министарство безбједности БиХ је задужено да Савјету министара и парламенту БиХ достави приједлог документа са прецизним оперативним процедурама за поступање и координацију полицијских агенција.

Предложено је и да ово министарство што прије сачини приједлог нове стратегије за борбу против тероризма, којом ће бити одређен општи оквир дјеловања БиХ и њених институција у борби против тероризма.

Од Министарства безбједности БиХ је затражено да сачини потпуну информацију о свим до сада изведеним терористичким актима у БиХ, о међусобној сарадњи полицијских агенција и њиховој сарадњи са тужилаштвима и судовима.

Један од закључака је и да све институције БиХ треба задужити да поштују основна људска права и слободе прописане Уставом БиХ и међународним конвенцијама.

Високи судски и тужилачки савјет БиХ и Омбудсман БиХ позвани су да сагледају активности свих судова и тужилаштава у проведеним полицијским акцијама, а у вези са кршењем људских права.

Комисија предлаже да се и медији придруже борби против тероризма тако што ће, посебно у коментарима на порталима, поштовати принцип одговорности и објективности информисања, те да се укључе у едукацију становништва о томе шта су тероризам и борба против тероризма.

Ове закључке усвојио је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

На дневном реду сједнице Дома народа је и давање сагласности за ратификовање споразума о кредиту за развојну политику пословног амбијента између БиХ и Међународне банке за обнову и развој.

Пред делегатима ће се наћи Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спорту БиХ, у првом читању, те Приједлог одлуке о усвајању оквирне саобраћајне политике БиХ за период 2015. до 2030. година.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министар транспорта и комуникација Славко Матановић позвали су раније на усвајање овог документа.

Звиздић сматра да у сваком дијелу БиХ постоји потреба за изградњом квалитетне инфраструктуре и квалитетне повезаности са земљама југоисточне Европе, што је основи услов за квалитетан и убрзан економски развој БиХ.

Он је нагласио да ће у свим процедурама и припремама израде оквирне саобраћајне политике БиХ бити укључени ентитети, кантони и Брчко дистрикт.

Према његовим ријечима, саобраћајна политика даје оквир и базне смјернице шта треба урадити у наредном периоду и ставља БиХ у позицију равноправног учешћа у свим пројектима ЕУ, какве већ имају Србија, Македонија, Црна Гора и Албанија.

Делегати Дома народа ће размотрити и извјештај о раду и пословању БХРТ-а у прошлој години, извјештај о обављеној ревизији финансијских извјештаја БХРТ-а, те финансијски план БХРТ-а и планове програма за ову годину.

На дневном реду су и извјештај о раду канцеларије за разматрање жалби за 2014. годину, годишњи извјештај из подручја пољопривреде за БиХ, информација о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембра 2014. и извјештаји о раду сталних комисија Дома народа и заједничких комисија оба дома парламента БиХ.