latinica  ћирилица
30/07/2015 |  08:33 | Аутор: ТАНЈУГ

У Индији погубљен бомбаш из Мумбаја

У Индији је погубљен Јакуб Абдул Разак Мемон, осуђен за учешће у бомбашким нападим у Мумбају 1993. године, кад је погинуло 257 људи, саопштила је индијска полиција.

Мемон је погубљен вјешањем у затвору Нагпур у индијској савезној држави Махараштра на свој 53. рођендан, пошто су му индијски предсједник Пранаб Мукерџи и Врховни суд одбили захтјеве за помиловање, пренијела је агенција АФП.

"Готово је. Јакуб Мемон је обешен данас у 7 часова", потврдио је за АФП подинспектор полиције у Нагпуру.

На мети низа бомбашких напада из марта 1993. године нашли су се, између осталих, Мумбајска берза, канцеларије авиокомпаније "Ер Индија" и један луксузни хотел. У том најсмртоноснијем бомбашком нападу у историји Индије погинуло је 257 људи.

Вјерује се да је те нападе организовало мумбајско подземље, којим су тада доминирали муслимани, као вид одмазде за насиље власти над муслиманима, током којег је убијено више од 1.000 људи.

Мемон, бивши рачуновођа, једини је од 11 људи прогласених кривим за напад у Мумбају чију је смртну казну потврдио и апелациони суд. Смртне пресуде осталих су преиначене у доживотни затвор.